Historia

Kokemäen Sähkö Oy on Suomen vanhimpia yksityisiä maaseudun sähköyhtiöitä. Yhtiön perustamisasiakirjat allekirjoitettiin 4.8.1912. Kokemäen Sähkö on hoitanut omalla toimialueellaan sähkön jakelua siis jo yli sadan vuoden ajan.

Kokemäen Sähkö Oy on Suomen vanhimpia yksityisiä maaseudun sähköyhtiöitä. Yhtiön perustamisasiakirjat allekirjoitettiin 4.8.1912. Kokemäen Sähkö on hoitanut omalla toimialueellaan sähkön jakelua siis jo yli sadan vuoden ajan.

Varsinaisena sähköyhtiöhankkeen moottorina toimi aikoinaan Kokemäen Maamieskoulun johtaja, maisteri August Saurio. Hän keräsi ympärilleen joukon edistyksellisiä paikkakuntalaisia, jotka perustivat yhdessä yhtiön.

Sähköyhtiön perustamisvaiheessa Suomi oli vielä autonominen osa Venäjän keisarikuntaa. Kokemäki oli muun Suomen tavoin 1910-luvulla täysin maatalousvaltainen. Sähkö oli monille outo ja jopa pelottava ilmiö. Siksi sähkön tuloa myös vastustettiin. Alkuvaikeuksien ja muutosvastarinnan murtumisen jälkeen yhtiön toiminta sai lopulta lentävän lähdön.

Perustamisasiakirjoissa oli tuskin muste kuivunut, kun sähkölinjaa jo vedettiin Raumalta Kokemäelle. Ensimmäinen linja kulki Panelian kautta ja tuli Kokemäelle radan vartta pitkin. Raumalta Peipohjan asemalle vuonna 1912 rakennettu 20 000 voltin (V) suurjännitelinja oli Suomen pisin sähkölinja. Sähköjännite valmiiseen verkkoon saatiin vasta vuoden 1913 maaliskuussa, sillä muuntajatoimitukset viivästyivät.

Kun yhtiön toiminta varsinaisesti vuoden 1913 keväällä käynnistyi, ensimmäisenä sähköistettiin mylly. Samana vuonna syttyi valo myös Kokemäen ensimmäiseen sähkölamppuun. Sähkön tulo paikkakunnalle käynnisti kokonaan uuden aikakauden. Sähkö alkoi pyörittää yhä useampia koneita ja valaista koteja sekä työpaikkoja.

Sähköistys on levinnyt Suomessa vaiheittain. Suomi saatiin pääosin sähköistettyä 1970-luvulla. Samassa tahdissa edettiin myös Kokemäellä. Valvatun alue Kauvatsalla oli yksi viimeisistä sähkön saaneista Kokemäen kulmakunnista.

Kokemäen kaupunki oli pitkään sähköyhtiön osakas. Yhtiö toimi aina 2000-luvun taitteeseen asti kaupungin liikelaitoksena. Kaupunki luopui kuitenkin osakkeistaan ja vuonna 2001 Kokemäen Sähkön omistajiksi tulivat Satapirkan Sähkö Oy:n rinnalle naapuriyhtiöt Köyliön-Säkylän Sähkö Oy ja Paneliankosken Voima Oy.

Kokemäen Sähkön toimintaa ja palveluja kehitetään jatkuvasti. Yhtiö perustettiin aikanaan palvelemaan paikallisten ihmisten ja elinkeinoelämän tarpeita. Tätä perustehtävää Kokemäen Sähkö hoitaa edelleen, mutta yhtiön nykyinen toiminta on hiottu vastaamaan tämän päivän vaatimuksia.

Kokemäen Sähkön 100-vuotishistoria on koottu kirjaksi. Kirja julkistettiin yhtiön satavuotisjuhlassa elokuussa 2012. Kirja on lainattavissa Kokemäen kirjastoista.